Rimavská baňa

Rimabánya, evangélikus templom

Rimabánya község fölött álló kora gótikus egyhajós (ma evangélikus) templomot reneszánsz fal veszi körül. Érdekesség, hogy a templomot kívül és belül is kifestették. A 18. századból származó barokk-klasszicista harangtorony szokatlanul a szentély északi falához van hozzáépítve.

Értékes középkori falfestmények maradtak fenn a templom szentélyében - a diadalív keleti oldalán, részben az északi falon és a pasztofórium (a falban lévő fülke) felett.

A belső térben a látogatókat az értékes kazettás mennyezet (1783), a barokk oltár (1745) a szószékkel (1747) és az 1695-ből származó faragott stallum (pad) is vonzza.

Felhívjuk figyelmét ezekre a falfestményekre

Szent László-legenda

A templomhajó északi falán található a templom legjobban megőrzött festménye, amely a Szent László-legendát ábrázolja. A hősiesség és a lovagi élet története a bal oldali részen kezdődik, ahol Várad falai emelkednek. Mögöttük a falak alatt a nők aggódó tekintetét és egy fiatal leány gyászos alakját láthatjuk. Középen a magyar és a kun lovasság ádáz, érzelmekkel teli csatáját ábrázolják Cserhalomnál. Érdekesség a magyar és a kun seregeket megkülönböztető hámok, a lovak színei, a ruházat és a fejfedők részletes ábrázolása. A történet olyan jelenetekkel folytatódik, mint Szent László küzdelme a Kunnal, Ladiva segítsége a Kun megölésében és a király ölében való pihenése.

Zárókő a Stiborici Stibor címerével

A templom szentélyének boltozatán korong alakú zárókövén a helyi földbirtokosok vejének, Stiborici Stibor címere látható. A boltozat bordái vörös és fehér geometrikus díszítéssel vannak festve, és a tetejükön összefutnak, hogy a fent említett címerrel ellátott zárókövet alkossanak.

Szent Borbála freskója

A diadalív jobb belső oldalán Szent Borbála, a bányászok védőszentje látható. Szent Borbálát általában toronnyal ábrázolják (mint ebben az esetben). E jelenet eredete egy legenda, amely szerint Borbálát saját apja bezáratta egy toronyba, hogy ne találkozzon keresztényekkel, és ne növekedjen hitében.