Gömörrákos

Gömörrákos, Szentháromság templom

A Szentháromság római katolikus templom egy korai gótikus egyhajós épület a 13. század közepéről. Román patkó alakú apszissal és román kori résablakokkal rendelkezik, de a bejárati kapu már gótikus tört ívű. A hajóban egyszerű, festett famennyezet található a 17. század végéről. A templom előtt egy barokk tégla harangtorony áll, fa felépítménnyel.

A falképek (a 14. század utolsó harmadától a 15. század második feléig) a szentély falait és boltozatát, valamint a templomhajó szinte teljes északi falát borítják. Kiváló minőségű olasz freskófestményről van szó, amely a templom számára a helyi gazdag földbirtokos Bebek család megbízásából készült.

Felhívjuk figyelmét ezekre a falfestményekre

A Szentháromság - a háromarcú fej

A templom diadalívének egy részét a háromarcú és négyszemű áldó Isten nagyon jól megőrzött ülő alakja fedi. Ez a Szentháromság ábrázolásának valóban szokatlan módja, amelyet később a tridenti zsinat betiltott, mert feltűnő hasonlóságot mutatott a pogány Triglav istennel. A Szentháromság ábrázolásán kívül a diadalív falain szentek, próféták, a tíz szűz példázata és a Köpenyes Mária részben sérült alakja látható.

A szentély boltozata a Trónoló Krisztus közeli alakjával mandorlában, amelyet az evangélisták szimbólumai vesznek körül

A szentély boltozatát (a nyugati kereszténységben az oltár és a pap számára fenntartott helyiség, amelyet általában diadalív választ el a templomhajótól) a 14. század utolsó harmadától a 15. század második feléig falfestmények borítják. A szentély boltozatán a Trónoló Krisztus áldását ábrázolják mandorlában angyalokkal, a négy egyházatyával és az evangélisták szimbólumaival (Máté - angyal, Márk - oroszlán, Lukács - bika és János - sas). A szentély falain próféták, apostolok és három magyar királyi szent, a Szent László, Szent István és Szent Imre ábrázolásai láthatók.

A Szentháromság - a háromarcú fej
Krisztus megkeresztelkedése
A szentély boltozata a Trónoló Krisztus közeli alakjával mandorlában, amelyet az evangélisták szimbólumai vesznek körül
Krisztus megkeresztelkedése
A freskó
Krisztus megkeresztelkedése