Pelsőc

Pelsőc, Református Templom

Az eredetileg Szent György tiszteletére szentelt egyhajós templom ma a református keresztény egyház helyi gyülekezetéhez tartozik. A pelsőci templomot 1314-ben említik először. A 15. század elején a templom északi falához egy késő gótikus kápolnát építettek a szepesi temetőkápolnák mintájára. A sírkápolnába azonban csak Bebek Lászlót temették el, aki a 15. század elején halt meg. Amikor a törökök 1558-ban megtámadták Pelsőcöt, lerombolták és felgyújtották a templomot, ami ezután közel 60 évig romként állt, beomlott boltozattal és tető nélkül. A 17. század első felében a romos templomot a református hívek javították meg. Az északi kápolnát csak a 19. század elején boltozták be, és ekkor fedezték fel Bebek László sírkövét is.  rokov ako ruina so zrútenými klenbami a bez strechy. V prvej polovici 17. storočia ruinu opravili reformovaní veriaci. Až začiatkom 19. storočia bola zaklenutá severná kaplnka a objavený epitaf (náhrobný kameň) Ladislava Bubeka.

A pelsőci templom falfestményei a 14. századi Alpokon túli falfestészet legfontosabb leletei közé tartoznak, amit a szentély északi falán 2009-ben felfedezett további festménytöredékek is megerősítenek.

Felhívjuk figyelmét ezekre a falfestményekre

Az Úr bemutatása a templomban

A freskó a szentély felső övének északi faldíszítésének egyik legjobban megőrzött jelenete. A kép egy kronológiai ciklus része, amely Jézus Krisztus életét ábrázolja, és amely a Megtestesüléssel kezdődik, ezt követi a Templomban való bemutatás, majd Krisztus megkeresztelése, Jeruzsálembe érkezése, a Lábmosás, Krisztus a Getszemáni-kertben, Krisztus Pilátus előtt, a Korbácsolás és a Kereszthordozás, Az utolsó vacsora és a Keresztre feszítés (a déli falon). A Krisztus életéből vett jelenetekből álló ciklust csak 2011 és 2014 között tárták fel.

Három Mária a kereszt alatt

A Kálvária-jelenet egy része a szentély déli falán található, ezt a Három Mária a kereszt alatt (Jézus anyja, Mária, a Kleofás felesége, és Mária Magdolna) című freskó ábrázolja. A freskót az 1970-es években restaurálták. A szoboralakos glóriák vonzzák a figyelmet. A fejek fölötti glóriáknak facsapokkal történő megalkotásának módja az olaszországi Padovára és Giotto ritka freskófestményére jellemző, amely a Szent Antal-bazilikában, a Scrovenigo család kápolnájában található. Bebek Györgyöt ez az olaszországi diplomáciai látogatásai során inspirálhatta.

Krisztus megkeresztelkedése

A valószínűleg a 14. századból származó freskó a templom szentélyének északi falán Jézus Krisztus életének kronológiai ciklusának része. Ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt olasz mesterek műhelyéből eredő freskói közé tartozik, amelyeket csak 2011-2014-ben fedeztek fel.

Az Úr bemutatása a templomban
Krisztus megkeresztelkedése
Három Mária a kereszt alatt
Krisztus megkeresztelkedése
Krisztus megkeresztelkedése
Krisztus megkeresztelkedése