Kiéte

Kiéte, evangélikus templom

A kiétei templom a 13. század végéről vagy a 14. század elejéről származik. Eredetileg egy erődített román-gótikus egyhajós templom, szentéllyel, a keleti oldalon egy hozzáépített toronnyal, az északi oldalon pedig egy sekrestyével. A helyén egy korábbi iskola és plébánia romjai találhatók.

A templom falain egyedülálló középkori falfestményeket fedezhet fel, amelyek 2 időszakból származnak - a 14. század végéről (szentély, diadalív) és a 15. század első feléből (a templomhajó északi fala). A freskókat a reformáció után meszelték le, és miután 1894-ben Gróh István felfedezte őket, újrafestették. Az 1980-as években restaurálták őket.

Felhívjuk figyelmét ezekre a falfestményekre

Az utolsó ítélet

A templomhajó északi falán található Az utolsó ítélet című egyedülálló monumentális festmény valószínűleg 1426-ból származik. A nagy kör közepén Jézus egy mandorlában áll. Oldalán angyalok állnak az Arma Christivel (a szenvedés eszközeivel). Krisztus ítélkezik az élők és a holtak felett, feltámad a sírból, és igazságosokra és kárhozottakra osztja őket. A kör kilenc mezője a kilenc különleges angyali kórusának és az egyház diadalmas seregének eljövetelét jelképezi. A festmény emlékeztet a bingeni Szent Hildegárd kézirataiban található illusztrációkra.

Angyal 2 koronával és a szentély elülső fala

A templom szentélyének keleti oldalán, a keleti körablak mély bélletében található a két királyi koronát viselő angyal alakja. Milan Togner művészettörténész szerint ez Toulouse-i Szent Lajos alakja. Toulouse-i Lajos az Anjou-dinasztia szentje, II. nápolyi Károly és az Árpád-házi Mária magyar hercegnő fia. Lajos lemondott trónigényéről az öccse javára, és belépett a ferences rendbe. Később Toulouse püspöke lett. Az angyal jelenete fölött a mandorlában* áldó Atyaisten, oldalt pedig két térdelő női alak látható. Az alsó övben négy szent és egy apostol csoportja látható.

*Mandorla = tipikus középkori díszítmény, különösen a román stílusban, egy mandula alakú ovális vagy elliptikus dicsfény Krisztus felsége (Krisztus - a világ uralkodója) körül. Az egész istenség testét körülvevő mandula alakú glória.

Az utolsó ítélet
Krisztus megkeresztelkedése
Angyal 2 koronával és a szentély elülső fala
Krisztus megkeresztelkedése
A freskó
Krisztus megkeresztelkedése