Kövi

Kövi, evangélikus templom

A 13. század közepéről származó, eredetileg Szent László magyar király tiszteletére szentelt templom román alapokon nyugszik. Egyhajós templom félköríves apszissal, hozzáépített déli toronnyal és sekrestyével a szentély északi oldalán. A templom mai megjelenését a 17. századi (a hajó boltozata, a tégla karzat és a déli torony átépítése) és a 18. századi (barokk és klasszicista stílusú ablaknyílások) átalakítások befolyásolták. A különálló torony 1800 körül épült.

A templom egyedülálló freskódíszítése a 14. század első feléből és a 15. századból származik.

A templom fiatalabb időszakában készült a klasszicista stílusú oltár, melyen Czauczik József által festett Jézus angyalokkal című olajfestmény található, valamint a 19. század első feléből származó baldachinos szószék, és egy ritka orgona 1785-ből.

Felhívjuk figyelmét ezekre a falfestményekre

Mettercia

A templom freskódíszítése a 14. század első feléből és a 15. századból származik. A templomhajó északi falán, a karzaton (kóruson) egy középkori freskó Szent Annát harmadmagával (Mettercia) ábrázolja, Szűz Máriával és a gyermek Jézussal.

Az apostolok freskója a szentélyben

A szentély északi falán, a középső övben egyedülálló, az apostolok alakjait ábrázoló freskók találhatók. Az oltár mögötti térben a magyar királyok – Szent László és Szent István, valamint Szent Imre herceg váltakoznak. Igen kivételesek a szegélyek díszítő motívumaként a rombusz keretbe foglalt fiúfejek motívumai, amelyek az egyedülálló olasz falfestészet sajátosságai. Különösen értékes elemei a templomnak az úgynevezett pastiglie-k (glóriák domborművei).

Püspökök a szentélyben lévő sedileben, varázslatos gödrökben

Az apszis déli oldalán lévő sedileben (kő ülőhelyek) egy kivételes középkori festményt fedeztek fel, amely három püspöki alakot ábrázol. Érdekes módon a püspököknek hiányzik a szemük, és a falon apró mélyedések, más néven „varázsgödrök” láthatók. Egykor úgy hitték, hogy a templom faláról lekapart anyagnak vagy pornak mágikus, talán még gyógyító ereje is van.

Mettercia
Krisztus megkeresztelkedése
Az apostolok freskója a szentélyben
Krisztus megkeresztelkedése
Püspökök a szentélyben lévő sedileben, varázslatos gödrökben
Krisztus megkeresztelkedése