Rimabrézó

Rimabrézó, evangélikus templom

Eredetileg a korai gótikus templomot Rimabrézón a reformáció előtt Szűz Mária születésének szentelték. Ma az evangélikus templom egyhajós épület, a 14. század 1. feléből származó szentéllyel. A legnagyobb felújításon 1893-ban esett át a faluban épült vasgyárnak köszönhető megnövekedett lakosságszám miatt.

A templom eredeti gótikus részében található, a 14. század 2. feléből származó egyedülálló falfestmények valószínűleg az ochtinai szentély mesterének műhelyéből származó művészek munkái.

A régészeti feltárások másik értékes felfedezése a templom szentélyében található eredeti, körülbelül 700 éves burkolat.

Felhívjuk figyelmét ezekre a falfestményekre

A pokoli fogadós

Az oltártól balra található egy érdekes freskó, amely a legrégebbi festményréteg része (a templom 14. század eleji felszenteléséhez kapcsolódik), és amelyet Miroslav Janšto restaurátor csak 2016-ban fedezett fel.

Szokatlan téma - egy nő, akinek túlcsordulnak az edényei, és démonok vagy szörnyek támadnak rá - Szlovákiában csak a háromszlécsi (Liptovské Sliače) templomban található. Más részletek is hasonlóan szokatlanok: a bal oldali démon valószínűleg ürüléket ürít egy hordóba, a háttérben pedig démonok kínoznak meztelen emberi alakokat. Hogy a jobb alsó képen látható alakok mit csinálnak, a sérülések miatt nem lehet felismerni.

Irodalmi források szerint a freskót a Moralitás-ciklus részeként vagy a falánkság allegóriájaként értelmezték. A kortárs művészettörténészek és teoretikusok szerint a festmény a pokolban démonok által gyötört kocsmárosné motívumát ábrázolja. Az elmélet alapja az Utolsó ítélet ábrázolásainak ikonográfiájában a 14. század eleje óta bekövetkezett változás, amikor az általános eretnek, erőszaktevő vagy házasságtörő típus helyett csaló iparosok és kocsmárosok alakjai jelennek meg a pokolban. A kocsmárosné negatív ábrázolása valószínűleg a középkor nőgyűlölő jellegének egyik megnyilvánulása, és azon a korabeli elképzelésen alapul, hogy a nők jobban ki vannak téve a bűnnek. A mértéktelen ivást régebben a falánksággal hozták összefüggésbe, amelynek terméke az ürülék, innen a démon ábrázolása a hordón.

Madonna és gyermeke a főhajó egyik freskóján

A freskó a templom főhajójának déli falán található, amely az újjáépítés során nagyrészt megsemmisült. Szent Annát ábrázolja Madonnaként, karján egy gyermekkel, akihez ajándékokkal kosaraikban érkeznek a nők, és galambokat is hoznak neki, amiből hagyományos levest készítenek az anyának. Nagyon valószínű, hogy ez a megörökítés egészen egyedülálló Szlovákiában, és a szlovák vidéken erősen gyökerező Mária-tisztelethez kapcsolódik.

Az áldó Krisztus a szentély boltozatán/Krisztus a dicsőségben

A 14. század 2. feléből származó falfestmény a templom szentélye boltozatának keleti részének legjellegzetesebb eleme. A mű, amelyet valószínűleg az ochtinai szentély mesterének egyik tanítványa készítette, a Nappal és a Holddal együtt fénylő körben áldozó Krisztus alakját ábrázolja. Az oldalt látható szárnyas oroszlán és az aranyszárnyú sas Márk és János evangélistákat, a velük szemben lévő angyal és szárnyas bika pedig Máté és Lukács evangélistákat szimbolizálja.

A pokoli fogadós
Krisztus megkeresztelkedése
Madonna és gyermeke a főhajó egyik freskóján
Krisztus megkeresztelkedése
Az áldó Krisztus a szentély boltozatán/Krisztus a dicsőségben
Krisztus megkeresztelkedése